zaterdag 3 januari 2015

Geslaagd 1e Girls for Grandmastertoernooi


Zaterdagochtend stroomde de schitterende speelzaal van het NH-Atlantic hotel in Kijkduin vol met gemotiveerde meiden voor het eerste Girls for Grandmaster toernooi. De bedoeling was om nu eens speciaal voor meiden een mooi serieus, maar ook supergezellig toernooi te organiseren.
Met deelneemster uit het hele land en zelfs enkele Belgische deelneemster was een mooie strijd verzekerd. De door het NH-Atlantic Hotel keurig verzorgde lunch zorgde ervoor dat er tussen de middag gezellig samen kon worden gegeten. De Jumbo zorgde nog voor de nodige extra lekkere versnaperingen. Daarna kon nog even een frisse neus op het strand worden gehaald, maar daarna ging iedereen weer vol aan de bak.


Extra leuk was dat Nederlands Kampioene Anne Haast gelegenheid om aan het eind van de middag langs te komen. Meiden die klaar waren met hun partij verdrongen zich om tegen haar te vlugger met slecht 1 minuut voor Anne en 5 voor haar tegenstandster. Dat Anne niet voor niets Nederlands Kampioene is, dragende kracht van het Olympiade team is en terecht uitgenodigd is voor de Challenger groep van het TATA-toernooi bewees ze: slechts een enkele keer moest zij haar nederlaag erkennen tegen een van de jonge talenten.
Anne Haast reikte ook de prijzen uit. Door gewoon veel te spelen, hard te trainen en vooral heel veel plezier in het schaken te hebben zou het volgens Anne zo maar kunnen zijn dat zij door een van de deelneemster in de toekomst voorbij zou worden gestreefd. Hoewel ze natuurlijk haar best ging doen dit zo lang mogelijk uit te stellen!

De eerste bedreiging vormt misschien wel Anna Maya Kazarian. Ze maakte haar rol als lokale (ze woont op nog geen kilometer afstand) maar ook mondiale favoriet volledig waar en wist al haar partijen overtuigend te winnen. Anna Maya van harte gefeliciteerd! Achter haar woedde echter een hevige strijd om de tweede plek. Uiteindelijk wist Sterre Kruisen zich met een halfje voorsprong op haar achtervolgster over de eindstreep te slepen. Als een echt kampioene was Anna-Maya zo vriendelijk de verdiende trainingssessie met Nederlands Kampioene Anne Haast door te geven aan Sterre Kruisen. Een mooi gebaar! Door elkaar te helpen wordt iedereen beter!

Het was ook was kenmerkend voor de gezellige en sportieve sfeer. Dit betekende natuurlijk niet dat er niet vaak tot op de laatste seconde gestreden werd voor elk punt. Zo waren er ook opvallend veel gedeelde derde plekken. Zo ook in groep 1 waar Sofie Hüttl en Iris Schelleman deze plek moesten delen. Aangezien Iris van Sofie gewonnen had, mocht zij de beker voor de 3e plek in ontvangst nemen en moest Sofie genoegen nemen met een troostprijsje.

In de andere groepen was het niet minder spannend. Vele groepen kenden een mooie strijd tussen jonge aanstormende talenten uit het hele land en iets oudere concurrenten. In groep 2 wisten Vanduyfhuys (één van de Belgische deelneemsters) en Eliza de Jong de gedeelde eerste plek te bemachtigen. In groep 3 deden de jongste twee deelneemster het prima: Kimmily  Tran werd eerste en Stella Honkoop mocht de derde prijs in ontvangst nemen. Groep 4 kende ook een jonge winnares, namelijk de achtjarige Eline Roebers, de zesjarige Wendy Huang legde beslag op de 2e plek. Groep 5 was een prooi voor Cato de Zoeten.
De groepen 6 en 7 speelden twee ronde meer en het leuke was dat hier ook een aantal schoolschaaksters meedeed. HSB-jeugdleider Frank Thoma en Margreet Mol leiden met hun ruime ervaring alles in goede banen. Kyra Valk en Kathleen Wiegmann deelde de eerste plek in groep 6. Kyra mocht de beker voor de 1e plek van Anne Haast in ontvangst nemen, omdat zij van Kathleen gewonnen had. Groep 7 werd afgetekend door Eva Stok op haar naam geschreven: ze won al haar negen partijen.

Het toernooi verliep in de eerste plaats heel soepel door de perfecte locatie en de zeer sportieve houding van alle betrokken. Maar natuurlijk is het fijn om ook een paar mensen te hebben die assisteren bij de wedstrijdleiding. Naast de eerder genoemde Margreet en Frank, wil ik ook Jan Sijbesma en zijn perfecte assistenten Liqin Lu en Tommy Tran hartelijk bedanken.

Hartelijke dank gaat ook uit naar Boy Frank, de man die zich met zijn uitstekende contacten in Den Haag, hard inzet om het meisjes- en damesschaak te promoten. Ondanks al zijn inspanningen om fondsen te werven voor het Nederlandse Olympiade damesteam (zie ook www. chessqueens.nl, kon hij het niet laten Nederlands Kampioene Anne Haast nog even zelf beentje te lichten in een snelschaakpotje!

De stichting Pathena zorgde voor de live-borden. Als het allemaal werkt lijkt het zo simpel, maar ga er maar aan staan om dat even in een uurtje op te bouwen op zaterdag ochtend. Dit kan niet zonder een man die zijn hand daar niet voor om draait: Tu Tran. Natuurlijk was er ook steun en ruime belangstelling (in de vorm van o.a. voorzitter Dimitri) Karagantcheff) van de HSB die dit initiatief een warm hard toe draagt.

We hopen dit toernooi in de toekomst een vervolg te kunnen gegeven met andere activiteiten waarbij meiden in goede sfeer hard kunnen werken om met z’n allen beter te worden. Wie weet krijgt Anne Haast dan nog eerder concurrentie dan ze denkt!

Vooralsnog kijken we terug op een zeer geslaagde dag, waarvan hopelijk iedereen heeft kunnen genieten.

Zie verder de foto'seindstanden en de tabellen met alle gedetailleerde uitslagen. Alle partijen van de live-borden zijn terug te vinden op http://live.pathena.nl/.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten